10 Eylül 2011 Cumartesi

Nvidia Optimus teknolojisi nedir? Ne işe yarar?

Bu makalemde, Nvidia Optimus teknolojisini inceleyip dizüstü bilgisayar kullanıcılarına sağladığı avantajları anlatıyorum.







Öncelikle teknoloji hakkında biraz bilgi verelim, Nvidia Optimus teknolojisi dizüstü bilgisayarlar için çıkarılmış pil dostu bir projedir. Bu teknolojide bilgisayarınızı ister onboard ekran kartı ile isterseniz harici ekran kartı ile çalıştırabiliyorsunuz. Bende onboard olarak intel ekran kartı, harici olarak Nvidia GeForce GT 540M ekran kartı var. Bilgisayarım normal kullanımda Intel ekran kartını kullanıyor bu sayede pil ömrü %90lara varan bir artış sağlıyor. Birkaç ayarlama ile istediğiniz programda otomatik olarak istediğiniz ekran kartını seçebilirsiniz. Unutmadan konunun sonunda ki not kısmını okumayı unutmayın...

Öncelikle bilgisayarımda ki genel görüntü birimi intel onboard göstermekte;

























Aygıt yöneticisinden bir görüntü;
















Nvidia denetim masası varsayılan 3d ayarlar bölümü;




















Nvidia denetim masası istediğiniz programa farklı ayar seçebileceğiniz bölüm;



















Not: Optimus teknolojili bir bilgisayar aldıysanız ve yeni bir kurulum yapacaksanız asla ve asla Nvidia sitesinden indirdiğiniz sürücüleri kurmayınız. Üretici firmanın kendi sitesinde verilen stabil sürücüyü kullanmaya özen gösteriniz, ben bu konuda çok sıkıntı yaşadım o yüzden sizlere tavsiyem stabil sürücüden asla vazgeçmeyin.

Ayrıca kurulum hakkında küçük bir ek bilgi vermek gerekirse ilk önce onboard ekran kartının sürücülerini kurunuz daha sonra harici ekran kartının sürücüsünü kurabilirsiniz.

Bir sonraki makalemde görüşmek üzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder